JO 2002/03 s. 495

En myndighet har inte rätt att utan medgivande från den berörda tjänstemannen öppna personadresserad post (kuvert med bara tjänstemannens namn på eller där tjänstemannens namn står före myndighetens). Myndigheten kan inte heller kräva ett sådant medgivande. Men en tjänsteman som inte ger medgivande får räkna med att bli inkallad i tjänst även under semestern eller annan frånvaro om det kommer in ett personadresserat brev till tjänstemannen. Det här för att brevet måste öppnas tämligen omgående för att avgöra om det innehåller allmänna handlingar som ska diarieföras och lämnas ut på begäran. Det slog JO fast i detta beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.