Du behöver inte avslöja din identitet eller ditt syfte

Utgångspunkten är att du ska kunna vara anonym när du begär ut allmänna handlingar. Du ska inte heller behöva berätta för myndigheten vad du tänker använda handlingarna eller uppgifterna till. Det här följer av efterforskningsförbudet i TF 2:18. Det är bara om handlingarna innehåller uppgifter som omfattas av en sekretessregel och därför kan vara hemliga som myndigheten har skäl att fråga om din identitet eller dina syften (se JO 2008/09 s. 538). Om du till exempel begär ut affärsinformation om ett privat företag som finns i en allmän handling så kan informationen omfattas av affärssekretess. Det kan då ha betydelse för myndighetens sekretessprövning om du begär ut uppgifterna som företrädare för ett konkurrerande företag eller om du är en forskare som ska använda informationen som underlag för en avhandling.

Fallet JO 1836-11 är ett exempel på en solkar överträdelse av regeln i TF 2:18. En student begärde ut en kommuns årsredovisningar. Trots att årsredovisningarna uppenbarligen inte omfattades av någon sekretess så frågade en tjänsteman vid kommunen vad studenten skulle använda dem till. JO var kritisk till det.

Efterforskningsförbudet i TF 2:18 gäller även om du begär ut uppgifter ur allmänna handlingar enligt OSL 6:4 (se JO 2005/06 s. 466).

6 reaktioner till “Du behöver inte avslöja din identitet eller ditt syfte”

 1. Hej! Jag funderade på, att om jag skickar tex ett mejl till en myndighet med en begäran om att ta del av den viss allmän handling, skulle då mitt mejl kunna räknas som en inkommen handling, som andra skulle kunna ta del av? Hur kan i så fall min rätt till anonymitet upprätthållas?

  1. Ja, ditt mejl blir en inkommen och därmed allmän handling. Om någon begär att få se din begäran så har myndigheten knappast någon grund för att sekretessbelägga den och därmed ska den lämnas ut. Du kan läsa mer i den här domen. Om du inte vill att andra ska kunna begära ut din begäran och ta reda på din identitet så kan du gå till myndigheten och ta del av handlingarna på plats eller be att få dem skickade till en mejladress som inte avslöjar din identitet.

   Mvh
   Per

   1. Värt att tillägga, när det gäller anonymitet, är att en begäran oftast gallras vid inaktualitet, d.v.s. relativt snabbt.

    1. Tack för tillägget Adam! I många fall finns begäran alltså inte kvar särskilt länge på myndigheten vilket minskar risken för att någon ska få ut den. I det här JO-beslutet kritiserade JO en tingsrätt som sparat information om identiteten på en person som begärt ut handlingar genom att notera dennes namn på dagboksbladet i ett mål. Förhoppningsvis är det inte så många myndigheter som dokumenterar identiteten på det sättet.

     /Per

     1. Hej. Jag begärde ut ett förundersökningsprotokoll från en tingsrätt. Jag gick dit och befann mig alltså på plats. Hen som satt i receptionen krävde att jag skulle legitimera mig eftersom jag annars kunde uppge falskt namn och adress när hon skulle skicka fakturan. Borde jag inte ha möjlighet att betala med kort eller med kontanter i dessa lägen? Hon antecknade mitt personnummer plus den adress och namn jag uppgett för hen.
      Kan jag begära ut min egen faktura som allmän handling för att se vilken information tingsrätten sparade om mig vid utlämnadet av handlingen?

     2. Hej! Vi har stängt vår frågelåda men sök på kontan eller kontanter i sökrutan på sajten så ska du nog hitta något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.