Senaste nytt om offentlighet
och sekretess

Sök

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Om oss

Allmän handling drivs av Panoptes Sweden AB, Sveriges ledande researchbolag. Våra övriga verksamheter är researchbolaget Acta Publica och Nyhetsbyrån Siren.

AVGÖRANDEN EFTER LAGRUM (KAPITEL:PARAGRAF I OSL)

KR Sthlm 2378-12 och KR Sundsvall 617-12

När enskilda anställda inom den kommunala omsorgen rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah så blir dessa rapporter allmänna handlingar hos kommunen. Det har både Kammarrätten i Stockholm och Kammarrätten i Sundsvall slagit fast i två olika domar. Dessa fall rörde lex Sarah-rapporter som en journalist begärt ut från Huddinge respektive Skellefteå kommuner. Lex Sarah-bestämmelserna ändrades i juli 2011 och kommunerna menade att lagändringen medfört att de anställda inte längre ska ses som självständiga i förhållande till kommunen i lex Sarah-ärenden. Men domstolarna konstaterade att det alltjämt är de anställdas personliga ansvar att rapportera missförhållanden och att deras rapporter därmed blir inkomna handlingar hos kommunen.

KR_Sthlm_2378_12

KR_Sundsvall_617_12

Se även JO 2000/01 s. 522.

 

 

Våra verksamheter

När enskilda anställda inom den kommunala omsorgen rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah så blir dessa rapporter allmänna handlingar hos kommunen. Det har både Kammarrätten i Stockholm och Kammarrätten i Sundsvall slagit fast i två olika domar. Dessa fall rörde lex Sarah-rapporter som en journalist begärt ut från Huddinge respektive Skellefteå kommuner. Lex Sarah-bestämmelserna ändrades i juli 2011 och kommunerna menade att lagändringen medfört att de anställda inte längre ska ses som självständiga i förhållande till kommunen i lex Sarah-ärenden. Men domstolarna konstaterade att det alltjämt är de anställdas personliga ansvar att rapportera missförhållanden och att deras rapporter därmed blir inkomna handlingar hos kommunen.

KR_Sthlm_2378_12

KR_Sundsvall_617_12

Se även JO 2000/01 s. 522.

 

 

background 1
background 1

KR Sthlm 2378-12 och KR Sundsvall 617-12

När enskilda anställda inom den kommunala omsorgen rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah så blir dessa rapporter allmänna handlingar hos kommunen. Det har både Kammarrätten i Stockholm och Kammarrätten i Sundsvall slagit fast i två olika domar. Dessa fall rörde lex Sarah-rapporter som en journalist begärt ut från Huddinge respektive Skellefteå kommuner. Lex Sarah-bestämmelserna ändrades i juli 2011 och kommunerna menade att lagändringen medfört att de anställda inte längre ska ses som självständiga i förhållande till kommunen i lex Sarah-ärenden. Men domstolarna konstaterade att det alltjämt är de anställdas personliga ansvar att rapportera missförhållanden och att deras rapporter därmed blir inkomna handlingar hos kommunen.

KR_Sthlm_2378_12

KR_Sundsvall_617_12

Se även JO 2000/01 s. 522.

 

 

Gå till Acta Publicas hemsida

KR Sthlm 2378-12 och KR Sundsvall 617-12

När enskilda anställda inom den kommunala omsorgen rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah så blir dessa rapporter allmänna handlingar hos kommunen. Det har både Kammarrätten i Stockholm och Kammarrätten i Sundsvall slagit fast i två olika domar. Dessa fall rörde lex Sarah-rapporter som en journalist begärt ut från Huddinge respektive Skellefteå kommuner. Lex Sarah-bestämmelserna ändrades i juli 2011 och kommunerna menade att lagändringen medfört att de anställda inte längre ska ses som självständiga i förhållande till kommunen i lex Sarah-ärenden. Men domstolarna konstaterade att det alltjämt är de anställdas personliga ansvar att rapportera missförhållanden och att deras rapporter därmed blir inkomna handlingar hos kommunen.

KR_Sthlm_2378_12

KR_Sundsvall_617_12

Se även JO 2000/01 s. 522.

 

 

Gå till Nyhetsbyrån Sirens hemsida
background 1

KR Sthlm 2378-12 och KR Sundsvall 617-12

När enskilda anställda inom den kommunala omsorgen rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah så blir dessa rapporter allmänna handlingar hos kommunen. Det har både Kammarrätten i Stockholm och Kammarrätten i Sundsvall slagit fast i två olika domar. Dessa fall rörde lex Sarah-rapporter som en journalist begärt ut från Huddinge respektive Skellefteå kommuner. Lex Sarah-bestämmelserna ändrades i juli 2011 och kommunerna menade att lagändringen medfört att de anställda inte längre ska ses som självständiga i förhållande till kommunen i lex Sarah-ärenden. Men domstolarna konstaterade att det alltjämt är de anställdas personliga ansvar att rapportera missförhållanden och att deras rapporter därmed blir inkomna handlingar hos kommunen.

KR_Sthlm_2378_12

KR_Sundsvall_617_12

Se även JO 2000/01 s. 522.