Yrkeslärares kompetens hemlig

En person ville granska kvalitén på en industriteknisk yrkesutbildning som Arbetsförmedlingen hade upphandlat av Lernia. Hon begärde därför ut ett antal allmänna handlingar rörande utbildningen. Arbetsförmedlingen lämnade ut handlingarna med följande uppgifter maskerade: yrkeslärarnas namn, utbildning, behörighet och kompetens.

Personen överklagade till kammarrätten men fick avslag även där. Kammarrätten konstaterade att personal som undervisar på den industritekniska utbildningen är en särskilt viktig resurs för Lernia. Uppgifter som kan leda till att personalen identifieras har därför ett kommersiellt värde och kan utgöra företagshemligheter. Uppgifter om personalens kompetens kan också avslöja hur Lernia har lagt upp sin verksamhet och hur företaget tänker lösa uppdraget att erbjuda industriteknisk utbildning. Kammarrätten ansåg alltså att Arbetsförmedlingen hade haft anledning att sekretessbelägga uppgifterna.

2 reaktioner till “Yrkeslärares kompetens hemlig”

  1. Kammarrätten argumenterar om skada för Lernia, så det kan väl inte vara OSL 31:16 (som inlägget är taggat med)? Den paragrafen handlar om att ”den *enskilde* lider skada om uppgiften röjs”. Står inget i PDF:en om OSL vad jag kan se, men referensen kanske framgick av något annat dokument. Även om så är fallet så tycker jag att det är anmärkningsvärt att Kammarrätten bara hänvisar till ”sekretess”.

    1. Begreppet enskild i OSL syftar inte bara på privatpersoner utan även på privata företag och föreningar m.m. och ska ses som en motsats till det allmänna, t.ex. myndigheter. Jag taggade med 31:16 eftersom jag gissar att det är den bestämmelse som åsyftas, men håller med om att det är trist att man ska behöva gissa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.